Saturday, October 12, 2024

Elände i vårt samhälle

 Denna helgen orkade jag inte planera något, jag vill inte ställa klockan för att hinna åka någonstans, jag ville bara sova ut och sen vila förutom de sysslorna man alltid behöver göra på helgen när man jobbar heltid under veckorna. Känns som jag lite behöver gå in i min egen bubbla, mycket på grund av allt elände som händer runt omkring oss. Min blogg handlar om min vardag men ibland måste jag skriva ner mina tankar om annat. Hur ser det ut i vårt samhälle egentligen? I Malmö sköts en pappa en kväll genom fönstret av anledningen att han har en kriminell granne. Ett barn anlitas av ett gäng för att avrätta någon, barnet tar fel på person och skjuter ihjäl en oskyldig människa. Detta händer runt omkring oss i Sverige. Borde det inte vara mer bestörtning och ilska hos oss alla? Vi har blivit helt immuna. En partiledare för det största partiet i det blåa blocket som de andra partierna förhandlar med umgås med kriminella gängmedlemmar, bjuder in dom till sitt bröllop och förnekar att han kände till de kriminella kopplingarna. Som vanligt svarar han att han inget visste och inget märkte. Precis som när han blev intervjuad en valkampanj i en soffa av en psykolog som intervjuade alla partiledare och när psykologen frågade om han inte märkte att dom som startade partiet var nazister. Jimmie Åkesson sitter i soffan och svarar "nej jag märkte ingenting". Sen att det finns foton med honom ihop med de här nazistvänliga typerna säger han inget om. Hur kan folk vara så korkade och blinda? En annan partiledare är med på hans bröllop och poserar glatt med högerextrema människor och gör dessutom djävulstecken. Hur kan övriga i det kristdemokratiska partiet acceptera det? Jag är helt förbluffad. Jag har läst många ledare och debattartiklar denna veckan som är väldigt kritiska och chockade över detta, det är precis så de kriminella gängen agerar, frotterar sig med politiker som gör att de kommer in i värmen, kan infiltrera vårt samhälle. 

Sen att Donald Trumph ens har möjlighet att bli president igen är något som jag inte ens i min vildaste fantasi kunde tro. Hur kan ett land ens tänka tanken att han ska komma till makten igen? Nej, jag får gå in i min bubbla för att inte bli helt galen. 

6 comments:

Znogge said...

Ja, det är väldigt mycket som är galet i vår värld nu. Människor blir skjutna "av misstag" och barn rekryteras till sådana uppdrag. Det verkar som om respekten för livet saknas hos många och det har infunnit sig en laglöshet som är minst sagt skrämmande. Det som stör mig otroligt mycket är att det finns stora grupper i samhället som lever efter sina egna lagar, det kan vara gängens, kulturens eller religionens. De kör sitt eget race och de motarbetar polisen. Omgivningen som vet tiger som muren av rädsla vilket inte underlättar heller. Jag har sett lite av samma tendens i skolan. Unga elever som vid konflikter kallar in äldre syskon och deras kompisar för att hota och skrämma en tioåring. Det hade aldrig hänt för tjugo år sedan. Vid ett tillfälle när jag sade till en elvaårig flicka som bråkade med en yngre elev så reagerar hon genom att visa med sin hand på sin hals att hon skär av den och sedan pekade hon på mig. Tyvärr och det bär mig emot att säga det så är det i princip oftast elever med invandrarbakgrund som står för detta sätt att hantera konflikter. Det är mycket känsligt att skriva det, för ofta tror folk att man är främlingsfientlig, men i bland måste man våga sätta ord på det som verkligen händer. Göra saker talbara för att kunna agera för så här kan det inte fortsätta.

Man ser vad man vill se och man vet vad man vill veta. Man kan välja att sticka huvudet i sanden och göra det lätt för sig. Det är klart att han är ytterst medveten om både vännernas liv och leverne men också hur partiet startades och den första och grundläggande synen inom partiet. Sedan fattas det bara att Trump blir president också. I min värld är det helt otroligt att ett så stort land som USA inte kan vaska fram en bättre kandidat än denna galenpanna. Vilken mardröm om det skulle bli så. Putin i öst och Trump i väst.

Ibland är det verkligen lugnast att hålla sig i sin egen bubbla och att inte läsa nyheterna för ofta. Samtidigt så får vi försöka fokusera på det som är positivt men visst, det händer på tok för mycket nu. Precis som du säger så finns risken att vi blir avtrubbade. Att Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa är ju helt galet. Sverige är också det mest kriminella landet i norra Europa visar en undersökning. Hur blev det så här?

Önskar dig en fin lördag och söndag i din bubbla!

Kram

ime said...

Ja det är alldeles fruktansvärt hur vårt samhälle har blivit. Att jobba i skolans värld förstår jag knappt att någon orkar längre. Att barn hotar lärarna eller att föräldrar hotar lärarna verkar vara vardagsmat. Man kan inte heller skylla på att man upplevt hemska saker i landet man flytt ifrån. Man måste kunna prata om detta.
Ja men precis, Putin och Trumph, vilken fruktansvärd tanke. Varför kommer psykopater så långt i vårt samhälle att de blir de högsta ledarna?
Jag brukar tänka att om man kom tillrätta med maffian i New York borde man kunna komma tillrätta med de kriminella gängen i vårt land, men jag börjar undra faktiskt.
Kram

Ulrika said...

Håller med helt och hållet men måste hålla det en bit ifrån mig för jag orkar inte tänka på det hemska för mycket. Man känner att det är nog nu men det bara fortsätter med galenskaper. En fin helg önskar jag dig!

ime said...

Jag håller med, man behöver hålla det en bit ifrån sig, men idag var jag tvungen att sätta ord på det.
Önskar dig också en fin helg!

Ingrid said...

Självklart är jag lika förskräckt över allt det här som de flesta andra men du vet ju att min hjärna inte låter mig känna starka negativa känslor för då stänger den av och gör mig dimmig. Men trots att känslorna inte riktigt känns så vet jag att de finns där inne och jag vet att jag egentligen är helt förtvivlad över utvecklingen. Här uppe har vi hittills varit förskonade från just de här skjutningarna men Sundsvall ligger bara 20 mil bort och där händer ju en del. Alla dessa skandaler med olika partier gör mig frustrerad och trött men även där orkar inte känslorna riktigt fram, även om jag vet vad jag tycker. Jag håller med om allt du skriver och ibland blir jag riktigt mörk i mina tankar om framtiden. Klimatet, kriminaliteten, krigen etc, ja listan kan göras lång.
Kram

ime said...

Ja på ett sätt är det nog skönt att kunna slippa känna de negativa känslorna. Jag tittar ju sällan på nyheter men läser desto mer. Jag orkar inte riktigt se och ta in krigsbilder. Det har ju alltid varit hemska händelser i världen men nu är det saker som händer i ens egna kvarter. Jag laddade ner 112-appen, läste om ett par som hittat en kvinna med hjärtstopp ute i ett friluftsområde och de hade appen så räddningstjänst kunde se direkt var dom var. I morse hade jag fått meddelande i 112-appen om en sprängning 600 meter från där jag bor. En annan sprängning var ju betydligt närmare mig för några veckor sen.
Kram