Sunday, May 07, 2017

Söndag

Jag läste en artikel om en tjej som jobbade på en stor livsmedelsaffär som hade ca 3 timmar garanterad arbetstid i veckan och sen blev inringd eller sms:ad om hur hon utöver det skulle jobba. Det var ett evigt jagande på timmar hela tiden, det gällde snabbt att tacka ja innan någon annan tog tiden. Det kunde bli långa pass med konstiga raster och hela tiden gällde det att få ihop timmar så hon kunde betala sin hyra och räkningar. Hon hade en kille som gärna ville planera semester på sommaren med henne och resa iväg men hon visste inte om hon vågade. Jag kan inte för mitt liv förstå att detta är tillåtet år 2017? Eller är det en gråzon man befinner sig i? Hur kan man få lösa sin bemanning på detta viset? Jag har ju inte det så här men jag har inte garanterade antal timmar i veckan som jag kan försörja mig på, jag behöver ett jobb till. Har haft turen att hitta ett som jag kan planera själv, jag meddelar när jag kan. Men det blir ju situationer som inte alltid känns så bra. Nu två helger på rad har min butikschef sms:at om jag kan jobba på måndagen, förra måndagen skulle jag jobbat men 13-16 och då stannade jag kvar och tog stängning. Idag sms:ar hon om jag kan jobba imorgon, vilket jag egentligen inte kan. Ska köra ut Mosaik-tidningar och ha en tjej med som ska lära sig rundan, jag har svårt att uppskatta hur lång tid det kommer att ta och när jag kan komma till butiken. Detta är ju ett stressmoment, jag jobbar ju helst i butiken men måste ju jobba tiderna jag sagt ja till på tidningen. Det är också väldigt stressigt att först vara på tidningen och sen hasta vidare till butiken, vilket jag gjort flera gånger. Det är ju inte konstigt om man blir trött av den här situationen. Nu har jag inte fått svar hur jag ska göra imorgon, det kommer väl under dagen. Själva situationen är galen. Helst av allt vill jag ju ha timmar i butiken som jag kan leva på och jag tycker ju det är roligast att jobba där.

2 comments:

znoggge said...

Men en sådan situation verkar vara snudd på ohållbar. Även om du har två arbeten så vill man ju ha en fair chans att kunna planera lite i sitt liv. Trots allt kan man inte vara på två ställen samtidigt. Att bara ha tre timmar per vecka tycker jag låter extremt osäkert.

Kram och ha en bra dag!

ime said...

Jag har ju ca halvtid i butiken och brukar fylla upp med tidningsjobb ca en dag i veckan. Men ofta händer ju saker i butiken så att man blir tillfrågad om mer tid. Men som du skriver. Man kan inte vara på två ställen samtidigt. Idag fick dom lösa det utan min hjälp i butiken. Det var en tjej jag läste om som hade tre timmar garanterad tid i veckan. Resten av tiden var förfrågningar via sms och det verkar helt galet.
Kram