Wednesday, February 22, 2023

Funderingar

 Jag tycker mig märka att klimatet i samhället har hårdnat, märks på samtalen vi har på jobbet. Ibland är man helt dränerad efter en arbetsdag, samtal kan stanna kvar i en och man har svårt att släppa det. Vi har fått lite nya medarbetare och jag föreslog att vi behöver ha lite mer briefing och prata om hur man kan bemöta människor men även hur man kan tänka/agera efteråt när något varit jobbigt. Vi hade ju en retorikutbildning för ett tag sen men den som höll i det var inte tillräckligt insatt i vad för slags samtal vi har. Hon blev alldeles chockad när hon fick veta hur våra dagar kan vara. Det jag har svårt att förstå är hur människor kan agera, hur man kan ta sig rätten att behandla andra illa. Hade man betett sig så när man kom till en butik t ex hade man inte varit välkommen, man hade blivit portad. Eftersom många av förarna som kör är av utländsk härkomst verkar man tro att man har rätt att behandla dom hur som helst. Usch jag tycker det är hemskt. Ibland undrat jag hur jag ska orka ända tills pensionen. Tycker jag har sämre tålamod och är inte så hårdhudad som man behöver vara.

7 comments:

ibod11 - Ingrid said...

Jag har väldigt svårt för att förstå hur man kan behandla er och förarna så illa som jag har förstått att en del gör. Jag blir faktiskt arg och önskar att ni kunde spela in samtalen och kunna anmäla de som går långt utanför gränserna för vad som kan vara tillåtet. Ni kanske redan spelar in samtal i utbildningssyfte, som jag vet att en del företag gör. Men då gäller kanske sekretess som gör det omöjligt att anmäla. Kanske skulle uppringaren bli ställd om ni frågade "varför är du så arg på mig?" En vänlig fråga som kanske ger någon lite dåligt samvete. Men förmodligen biter ingenting och du har säkert rätt i att samhällsklimatet har blivit hårdare.
Kram

ime said...

Är det någon vi tycker speciellt går över gränsen (många gör det) så brukar vi få någon ansvarig att ringa upp, t ex kan det vara rasistiska tillmälen mot kollegor till mig. Men väldigt många saknar spärren som de flesta normala människor har. En del vill inte att vi ska utreda händelser utan dom vill bara vrålskälla. Till ingen nytta. Tyvärr hjälper det inte att vara vänlig i dom fallen.
Kram

znogge said...

Det är verkligen en tråkig insikt att man märker att klimatet hårdnar på ett icke trevligt vis. I min värld vore det mycket enklare och trevligare om man bemötte varandra med lite vänlighet. Visst kan det bli fel någon gång men vuxna människor borde kunna lära sig att skilja på sak och person. Rasistiska tillmälen är verkligen illa och det ska självklart inte accepteras. Tråkigt och ledsamt att det ska vara så här.

Kram

ime said...

Ja visst hade allt varit bättre om vi var lite mer vänliga mot varandra. Jag har nog inte förstått tidigare hur mycket rasism det finns i vårt samhälle t ex. Skulle heller aldrig drömma om att ringa och skälla ut människor som jobbar i en kundtjänst. Att uppträda hyfsat kommer man alltid längst med.
Kram

Znogge said...

Det gör man verkligen!

Kram

Från Glam till Damm said...

Hej Marie,

Jag har ibland reflekterat över att jag upplever att folk är argare nu än förr. Jag tror att delar av samhället är som en enda stor tryckkokare och att det nu existerar så mycket stress och press på folk att de till slut exploderar.

Jag tänker att det enda man kan göra är att bestämma sig för hur man som person skall förhålla sig till det. Jag väljer att kliva åt sidan, går in i min egen bubbla och håller mig borta från allt och alla med dålig energi eller från energitjuvar. Men påverkas man av det direkt på en arbetsplats där man skall jobba som ett team så blir det nog knepigt. Lägg det på chefen att ta tag i.

Jag känner ofta som du gällande jobbet. Att jag inte kommer att orka så länge till. Extra tydligt blir det under loven då jag får smaka på friheten.

HA det gott!

Varm kram till dig och hoppas att det löser sig på jobbet.

Anneli

ime said...

Hej Anneli!
Det är verkligen så, ett tuffare klimat i samhället.
Det är ju galet egentligen att man ska ägna så mycket av sitt liv till lönearbete. Att vi fortfarande har 40 timmars arbetsvecka och sen två stackars dagar då man ska hinna annat. Inte konstigt att man känner sig uttröttad. Jag förstår att du får smak på frihet under loven och så spännnde att du snart ska kliva av!
Kram till dig också!