Thursday, October 19, 2017

Torsdag

Ingen kan väl ha undgått hashtagen Metoo. Det är chockerande att se och läsa hur otroligt vanligt det är med sexuella trakasserier och övergrepp av olika slag mot kvinnor. Det har blivit en löpeld och massor av kvinnor vittnar om vad dom fått utstå. Det är jättebra att detta uppmärksammas och jättebra att man också slår larm om kvinnor som blivit utsatta av män i höga maktpositioner. För det verkar finnas precis överallt och det ska självklart vara nolltolerans mot det här. Seriösa företag och mediehus betonar verkligen att det inte får förekomma hos dom. Det rullas nu upp historier på många ställen, t ex på TV4. Nu är det ingen nyhet, det har pratats om och blivit anmält av kvinnor som blivit utsatta för flera år sen, men på något konstigt sätt så blir det nedtystat. Ingen har riktigt vågat ta i det och det måste vara jättehemskt för kvinnor som först blir utsatta och sen inte trodda eller nonchalerade. Vi hade en chef på tidningen för ett antal år sen som var ett praktexemplar. Han sa hemska saker och oftast var det när alkohol var inblandat. Alla kände till det. En gång spårade det ur rejält och då kom han i slagsmål med en anställd på en stor fest. Då minns jag att vd:n gick ut med ett mail till samtliga, jag minns inte alla detaljer men jag tror han blev varnad samtidigt som vd:n på ett sätt ändå försvarade honom. Jag minns att han formulerade att en person som gör dumma saker inte behöver vara dum!? Alltså att han ändå kan utföra sina arbetsuppgifter. Samtidig var där en ursäkt med från mannen ifråga, en lite lam sådan att OM någon tagit illa vid sig så bad han om ursäkt. Jag tyckte inte om formuleringen, det var inte som han insåg själv hur han burit sig åt utan ursäkten var bara till dom som eventuellt tog illa vid sig. Samtidigt undrar jag över hur så många män fullständigt kan tappa omdömet och uttrycka sig och agera på ett sånt här sätt? Var kommer det ifrån? Varför har man ett behov av att utnyttja kvinnor och ta sig friheter? Vad är det som gör att vissa män aldrig någonsin skulle komma på tanken? Elisabet Höglund skrev en vidrig krönika om att det inte var så farligt om en man nöp en i rumpan och kvinnor själva får ta ansvar när dom lägger ut halvnakna bilder på sig själva. Åh man blir bara helt matt, vilka fruktansvärda åsikter. Vilken tidsålder lever hon i? Vid ett sånt här tillfälle måste kvinnor hålla ihop och stötta varandra.

4 comments:

Ingrid said...

Det är glädjande att det har blivit så stort gensvar och jag hoppas att det inte bara är en tillfällig uppmärksamhet på detta. Det är dags att det tas på allvar och att alla vet att sådant beteende aldrig kan accepteras. Jag är stolt över de unga män i min närhet som reagerar väldigt starkt när kvinnor blir illa bemötta, på vilket sätt det än må vara.
Kram

ime said...

Ja jag hoppas verkligen att detta inte bara tillfälligt uppmärksammas utan att det kan bli en förändring på riktigt. Just som du skriver att fler reagerar när det förekommer och inte bara låter det passera.
Kram

znogge said...

Det är verkligen illa att så pass många kvinnor träder fram och berättar. Själva berättandet är självklart bra men det är en skandal att så många har blivit utsatta. Vad tänker män på? Vilka rättigheter tror de att de har? Hoppas verkligen att uppmärksamheten kvarstår för alla kvinnor har rätt att bli behandlade med respekt. Som man också påpekar är ett nej alltid ett nej.

Kram

ime said...

Ja jag hoppas också att uppmärksamheten kvarstår och tycker det är bra att mycket kommer fram. Att det ska kosta och få följder att bete sig som ett svin.
Kram