Tuesday, November 07, 2017

Japanresan del 4

Denna första morgon i Kyoto blev vi upphämtade av en arbetskamrat till J, mr Kuchifune. Jag träffade honom förra gången också. Han kom med bil, så snällt, och hämtade upp oss. Nu kom det faktiskt en tyfon till så vädret var inte det bästa, väldigt mycket regn men inte så mycket blåst. Vi började med att åka till ett tempel beläget högt upp med fantastisk utsikt, men vädret gjorde att vi inte fick den bästa vyn. Men det var ett väldigt vackert tempel med vackra trädgårdar, slingriga stigar och underbar atmosfär som det alltid är. Vi tog fina bilder trots vädret, det var nästan lite mysigt. Vi tog oss vidare till ett Starbucks i närheten som vi fikade på, vi satt uppe i något som såg ut som ett bibliotek och det var så vacker operamusik (jag har plötsligt börjat tycka om opera!?) Mr Kuchifune hade planerat att vi skulle åka och äta på ett ställe, det var verkligen jättegod mat. Jag hade köpt en present med till honom, sist fick jag och J flera presenter av honom. Jag köpte ett litet flaskskepp från Sölvesborg, J:s hemstad, mr Kuchifune blev jätteglad när han fick den. Efter restaurangbesöket var planen att åka till ett annat tempel där man kan få dricka te. Väl framme satt där en munk och en livlig konversation började mellan honom och mr Kuchifune. Jag var väldigt undrande till vad dom pratade om, man föreställer sig att en munk ska vara tystlåten och blid men den här pratade på som bara den. Vi fick reda på att han sa att templet slutat med teservering för det hade blivit så att mycket folk bara kom för att dricka te. Ett tempel är ju en helgedom med andlighet och inte en teservering. Men tydligen lyckades mr Kuchifune förhandla sig till en teceremoni för oss och det blev vi jätteglada för. Det blev faktiskt en av höjdpunkterna på den här resan. Vi fick gå in i en annan del av templet och det var öppet mot den fina underbara trädgården. Det kändes så väldigt vördnadsfullt och vi satt helt tysta på knä. Munken kom in med tekopparna och så fick vi en liten kaka till, den skulle man äta upp först, den smakade faktiskt sand så jag smugglade ner en del i min jackficka för dom andra åt upp den mycket fortare. Sen delade munken ut en kopp te till oss var, han satte sig på knä framför var och en av oss och böjde sig ner och bugade, svängde ungefär ett halvt varv på tekoppen och när vi sen drack så skulle vi också svänga på koppen, nu minns jag inte om mönstret på tekoppen skulle vara framför en när man drack eller tvärtom. Det är grönt te som man vispar upp lite lätt med en träborste så det skummade lite. Så satt vi där, munken lämnade, och drack och tittade ut på den lilla trädgården, det regnade men det gjorde det hela ännu mer stämningsfullt, för det kom små droppar som landade på en liten växt som böjde sig lite och det kändes på något sätt som man ingick i trädgården. Man blev liksom ett med naturen och allt vackert som fanns där. Det var en fantastisk upplevelse. Jag är mycket tacksam att jag fick uppleva detta.
Efteråt så körde mr Kuchifune oss till hotellet, vi gick sen en promenad i Gion-kvarteren, de gamla kvarteren i Kyoto där man kan få se en äkta geisha om man har tur. Men det hade vi inte, det var så mycket turister och små utklädda geishor, men det var kul att se det också.

4 comments:

znogge said...

Så fint att ni fick vara med om ceremonin trots allt. Jag kan förstå att det inte är önskvärt att templet blir som en tesalong men nu löste det sig på ett alldeles perfekt sätt. Lite synd på vädret men ni slapp den värsta blåsten och bilderna är ändå vackra. På söndag åker sonen till Indien och det ska bli spännande att följa hans resa.

Kram

Ingrid said...

Så skönt att få skjuts till utflyktsmålen 😀 Lite otur med vädret men ni verkar ha haft det bra ändå. Jag skulle gärna också vilja uppleva en sådan teceremoni. Det är inte smakerna som är det viktiga utan själva upplevelsen 😀 Ni hann med mycket den här dagen också. Du kan leva länge på alla minnen.
Kram

ime said...

Vädret blev bättre sen. Ja teceremonin var verkligen en fantastisk upplevelse, det var första gången min son också fick vara med om det.
Kram

ime said...

Ja vår guide lyckades övertyga munken på något sätt att vi skulle få dricka te!
Vad roligt för din son att få åka till Indien och det är så bra med sociala medier så man kan berätta vad man är med om!
Kram