Sunday, April 30, 2023

Vara nöjd

 Jag blev inspirerad av Ingrids ibod11.com inlägg om en bok som hennes syster skrivit. Lite förenklat kan man säga att den handlar om "det är inte hur du har det utan hur du tar det". Jag hörde uttrycket första gången när jag var på en föreläsning av en läkare som levererade en massa tänkvärda roliga saker, jag har glömt vad han hette. Det gäller att hitta de positiva sakerna som faktiskt finns, att inte gnälla om allt som är så hemskt. Nu menar jag inte att man ska gå omkring med skygglappar eller naivt vifta undan allt, utan hitta ett sätt som fungerar för dig. Jag är så tacksam för vad jag har i livet, att jag (och mina nära) är friska och har hälsan. Att min kropp fungerar. Jag är så tacksam för min bostad, min lägenhet där jag kopplar bort allt när jag kommer hem efter ibland tuffa dagar på jobbet. Att jag bor så nära allt, har min balkong där jag kan ha blommor och har min träsoffa där jag kan ligga och läsa.  Jag är glad och nöjd över min självständighet, att jag kan försörja mig själv. Jag är jättetacksam över mina barn, att de vuxit upp till kloka människor, att de har ambitioner att utbilda sig och har bra sunda åsikter. Jag är tacksam över mitt barnbarn, lille Dante som är en egen liten person och jätteduktig på alla sätt. Jag är glad över mitt jobb (faktiskt) trots utmaningarna där. Blev speciellt påmind om detta när vi var ett litet gäng iväg en dag och skulle prata om vår situation. Även om det varit jobbigt så känner jag idag att jag står stadigt, kan framföra mina åsikter, trivs med att vara äldst i gruppen. Vet också att man lyssnar på det jag säger och att överordnade tagit itu med saker. En sak som de sa den dagen var att man ska försöka "snälltolka". Det är ett bra ord. Sen försöker jag ta vara på de jag gillar på jobbet och som jag vet gillar mig. Jag kan glädja mig åt när det går bra för dem.

Sen är det inte svårt att vara glad vid denna fantastiska tid när det är så vackert i naturen. Som igår, att jag har E som hör av sig och så drar vi iväg, en vän jag haft hela livet. Tiden nu och framåt är den härligaste, när syrenerna snart blommar, när det blir varmare och man kan ha klänning och bara ben. Sommaren med de ljuvliga kvällarna på balkongen.

5 comments:

Znogge said...

Helt rätt att tänka så även om det är mänskligt att hemfalla åt det motsatta. Vi har oftast mycket att vara tacksamma över. Självklart ska vi fokusera på det och inte tvärtom. Det positiva och ljusa tankar ska dominera men självklart kan vi inte bara strunta i vissa saker, så fungerar i alla fall inte jag. Att ha hyfsat god hälsa och att nära och kära också har det betyder mycket.

Önskar en fin Valborgsmässoafton!

Kram

ime said...

Nej vi kan inte strunta i det som inte fungerar och det är viktigt att ta itu med det, men jag har lärt mig att välja mina strider. Det som inte går att förändra kanske man måste välja bort att ödsla sin energi på.
Kram och detsamma till dig!

ibod11 - Ingrid said...

Kul att läsa att du blev inspirerad :D Du har verkligen massor att glädja dig åt och hämta energi ur. Just de fina delarna i privatliv och på arbete är det som man får ut mest av att bygga vidare på och kanske sprida vidare. Men självklart kan man inte sopa allt trist och mindre lyckade dagar under mattan. Ibland måste man lösa problem också men för att komma vidare behövs att man utgår från allt som går bra och göra mer av det. Vad härligt att läsa om allt du är nöjd och tacksam över i ditt liv. Kanske är det till stor nytta bara att tänka efter och skriva ner alla dessa fina delar av livet. Något som fler borde göra :D
Kram

ime said...

Ja jag tror faktiskt det är bra att påminna sig om vad man har att vara tacksam över. Jag läser alltid nyheter och hänger med i samhället men har slutat titta på nyhetssändningar, jag blir så påverkad av alla hemska saker som händer både här och hemma, det är bara krig, skjutningar, inflation, med mera. Blir man matad varje dag med allt elände är det lätt att bara se detta.
Kram

ime said...

Nu kom jag på vad läkaren heter som jag var och lyssnade på som var så rolig och intressant: Nils Simonsson, han är överläkare och kirurg.