Tuesday, August 13, 2019

Rädsla och ilska

Det hände ett våldsdåd i min stad igår, mitt på dagen. En ganska osannolik historia som polisen inte riktigt kan säga exakt vad som hänt. Plötsligt står en naken och blodig man i en ung kvinnas vardagsrum, han har tagit sig in genom ett fönster från taket. Istället för att fly hjälper hon mannen att få stopp på blodflödet. Det blev en stor utryckning med typ 10 polisbilar och ambulanser för ytterligare en blodig naken man dök upp. Fem personer fick föras till sjukhus och en polis skadad. Det verkar vara någon typ av intern uppgörelse. Det som egentligen skrämmer mest är alla rån som sker, det har varit typ 10 st på kort tid, folk som blir rånade på gatan på mobilen, pengar och t o m kläder. Det har varit vid 21-22-tiden på kvällen, alltså inte det klassiska mitt i natten på helger. Och detta sker på gator nära där jag bor. Tre gånger minst har ett minilivs rånats på gatan jämte där jag bor. Jag kan erkänna att det inte är roligt att gå hem ensam på kvällarna när jag jobbat och kommer med tåget vid halv 11. Tänkte igår när jag skulle gå förbi där dådet skedde att det hade varit bättre att cykla, men javisst ja, min cykel blev ju stulen. Jag blir så trött. Har inte lust att köpa ny cykel som ska stå vind för våg vid stationen, får kanske den också stulen. Men jag vill inte gå omkring och vara rädd. Jag hatar att känna begränsningar. Fattar inte hur samhället blivit. Jag tänker inte sälla mig till skaran som skyller allt på invandring. Vi hade brott innan också. Igår hade polisen sagt att dom skulle vara extra synliga efter händelserna så att människor skulle känna sig mer trygga. Och det är väl EN lösning. Fler synliga poliser. Men jag såg inte till några när jag promenerade genom stan hem ensam i mörkret igår.

10 comments:

Znogge said...

Vilken obehaglig händelse och jag förstår att den påverkar er boende. I ett sådant läge borde självklart polisen vara synlig såväl dag- som kvällstid. Det kan inte vara meningen att vanliga människor ska gå omkring och vara rädda men den bistra sanningen är att det finns många platser som man inte kan känna sig trygg på. En väldigt olustig situation.

Kram

Från Glam till Damm said...

Fy så otäckt! Tyvärr allt mer vanligt förekommande i Sverige nu.

Var försiktig och gå inte ute i mörkret själv.

Kramen, Anneli

ime said...

Znogge: ja det är hemskt obehagligt. Man borde kanske skaffa pepparspray eller något.
Kram

ime said...

Anneli: jag har inte så mycket att välja på. Måste ju ta mig hem från tåget när jag jobbar. Känns inte bra.
Kram

Znogge said...

Ja, varför inte? Eller i alla fall ett bärbart överfalls larm. Går man i mörkret så kan det vara bra att prata med någon i mobilen.

Kram och ha en fin kväll!

ime said...

Får genast försöka få tag på något överfallslarm.
Kram och detsamma till dig!

Eva i Dalarna said...

Nä fy va otäckt för dig att gå hem ensam. Har du långt att gå?
Kanske du kan ringa en vän medan du går, som lite sällskap...min dotter gjorde ofta så, jag fanns i mobilen som sällskap o hände nåt kunde jag larma. Lyckligtvis hände aldrig nåt.
Det är ju ett elände att man ska behöva känna sig rädd , men det är ju så och då får man agera efter det.

ime said...

Rask takt så är det 6-7 minuter, så det är inte så långt. Ja det är hemskt att man ska behöva gå omkring och vara rädd.
Kanske kan jag ringa någon eller så blir det pepparspray.

ibod11 - Ingrid said...

Usch, att du ska känna rädsla när du går hem från arbetet är hemskt. Det är naturligtvis lika hemskt för alla som känner samma rädsla. Det finns ingen självklar lösning men kanske skulle det kännas lite tryggare om du hade en sprayburk av något slag med dig. Pepparspray är nog inte lagligt men det är nog tillräckligt jobbigt att få t ex hårspray i ögonen. En liten, lättåtkomlig flaska kan ge en känsla av trygghet. Vi får hoppas att polisen lyckas lösa det här och hitta förövarna snabbt så att du och alla andra kan ta er hem utan rädsla.
Kram <3

ime said...

Ja jag har kollat och det finns sprayer som man sprutar i ögonen som är lagliga. Det verkar som det finns hur mycket kriminella som helst för det händer hela tiden olika saker. Jag vet dom som inte vågar bo centralt i staden på grund av det här.
Kram