Wednesday, April 03, 2013

Har precis skypat en lång stund med J. Jätteroligt och katterna ser lite förvirrade ut, speciellt Zelda som har J som sin favorit, hon tittade på datorn när hon hörde hans röst och tittade mot hallen, precis som om hon förväntade sig att han skulle dyka upp, hon HÖRDE ju honom, ja.... inte konstigt om dom blir förvirrade.
Jag frågade om Nordkorea och om det pratas mycket i Japan om allt som händer, jag tycker det är otäckt att han är så nära, men han berättade att det inte pratas särskilt mycket och att sydkoreanerna faktiskt inte bryr sig så mycket, dom är vana. Tydligen är det hela ett spektakel från Nordkoreas sida, så tror man i alla fall, att man vill rikta blickarna ut mot världen så att nordkoreanerna ska koncentrera sig på en yttre fiende när det egentligen är deras egna ledare som är den största fienden. J sa att om Nordkorea skickar en raket upphör dom i princip att existera, då kommer USA slå tillbaka, det hade flugit amerikanska plan med kapacitet för kärnvapen över Nordkorea. Men det är så läskigt ändå.
Sen pratade vi lite om den japanska shinkansen, deras höghastighetståg som J och kompisarna åkte med. Hur kan det vara så att vi som ett av världens rikaste länder (för det är vi väl?) har sånt dåligt utbyggt tågnät, det finns reservdelar ute på järnvägsspåren som är från 50-talet, så länge sen är det som vi uppgraderade vårt järnvägsnät. I Sverige kan inte tågen köra när snön faller trots att vi har snö nästan halva året, tågen kan inte köra om löven faller, då blir det halt på spåren så dom inte kan bromsa i tid, tågen kan inte heller köra om det är för varmt, då blir det solkurvor. Men hallå? I Japan har man tåg som går i över 300 km/timmen. Ett extremt säkert fortskaffningsmedel som togs i bruk 1964, EN gång har det spårat ur och det var under ett jordskalv, då skadades ändå inga människor svårt. Det är intressant att höra hur det är i andra länder, sen ska man väl inte alltid jämföra Japan och Sverige, dom har en helt annan arbetsmoral där, ibland lite väl bra, många jobbar ihjäl sig.

No comments: